Loading Evenemang

Drömarbete

1 april, 2025 kl. 18:00 - 21:00

Kvällsgrupp på temat drömmar

Med start den 1/4 2025 i Karlstad

Våra nattliga drömmar är personliga och inbjuder oss till en imaginär och surrealistisk värld, där det medvetna jaget inte längre utövar all kontroll. Under de här kvällerna bjuds du in du att på ett lekfullt sätt kliva in i drömmarnas värld och utforska deras hemligheter. Med hjälp av gruppen och regissören/gruppledaren får du möjlighet att dramatisera och spela upp drömmar i improviserad form.

Att inte ta reda på vad drömmarna vill berätta är som att låta bli ett öppna ett viktigt brev

Arbeta med drömmar i psykodrama

Drömmar har fascinerat människor i tusentals år. I gamla tider betraktades drömmar som ett budskap från gudarna. I det forntida Mesopotamien, Egypten, Grekland och Rom var drömtydning och tolkning vanligt och drömtolkning har också använts i terapeutiskt syfte.

I psykodrama tolkar vi inte drömmarna utan arbetar med dem och deras symboler så som de visar sig i drömmen. Vi betraktar drömvärlden som en realitet och gestaltar och utforskar drömmarnas gåtfullhet för att förstå bilderna som något som skänker mening och nya perspektiv till våra liv. Fokus i vårt arbete ligger hela tiden på aktion – gestaltning.

På psykodramascenen, liksom i drömmens värld, finns inte ingen skillnad mellan subjekt och objekt eller inre och yttre. Vi försöker inte reproducera den ursprungliga drömmen utan gestaltar och utvecklar den, förstärker drömfigurerna och låter dem komma till uttryck. Vi skapar ett spontant spel med drömmen som utgångspunkt.

Under kvällarna kommer vi att arbeta med med de drömmar som du har med dig. Både nya och gamla . Det finns inga krav på tidigare erfarenhet av psykodrama. Det enda du behöver är nyfikenhet.

Om psykodrama

Psykodrama används som en metod i personlig utveckling, handledning och i terapeutiskt syfte. Psykodrama har kognitiva och beteendemässiga inslag – man kan t.ex. öva sig i olika situationer och både genom att delta i egna och andras dramer kan man utveckla nya sidor, öka sin ”rollrepertoar”. Fokus är på att utveckla resurser och därmed öka sin kompetens att hantera olika situationer.

Psykodrama används vanligen i grupp och är en gruppterapiform men har mycket gemensamt med konstnärliga terapier. Samtidigt liknar inte psykodrama något annat. Dr J. L. Moreno (1889 – 1974) var grundaren av psykodrama. Han betonade det äkta jämbördiga mötet. Hans filosofi om kreativitet och spontanitet och rollteori ligger till grund för den psykodramatiska metoden.

Psykodrama har sina rötter i teatern och då främst improvisationsteatern. På psykodramascenen iscensätts huvudpersonens (protagonisten) frågeställning med hjälp av ledaren (regissören) och övriga deltagare (hjälpjag). Tillsammans skapas ett drama utan färdiga repliker och där handlingen utvecklas i stunden.

Dramerna kan handla om realistiska situationer, drömmar eller fantasier. Eftersom psykodrama innebär aktivitet engageras kropp, känslor och alla sinnen så att erfarenheten tillsammans med kognitiv förankring blir ett kraftfullt inlärningsmoment. Allt sker ”här och nu” vilket innebär att jagets logik upplöses så att man inte skiljer på det förflutna, nuet och framtiden. Rollbyte är ett grundläggande instrument i psykodrama och att se på sig själv med andras ögon och uppleva situationer ur andra perspektiv än sitt eget är något som ökar förståelse både för en själv och för andra. Psykodrama tar ställning för humanistiska värderingar, för behovet att beakta existentiella frågor och sist men inte minst humorns läkande kraft.

Ledare

Urban Norlander
Psykodramaregissör TEP (Trainer, Educator, Practitioner genom NBBE), Diplomerad coach (ICF), Utbildad handledare i psykosocialt arbete vid Ersta Sköndal Bräcke högskola samt utbildad skådespelare, regissör och teaterpedagog.

Urban har arbetat i med barn- och ungdomsgrupper och lärarfortbildningar i grundskolan. Samt med handledning och arbetsgruppsutveckling vid personalutbildningar i företag. Driver grundutbildning i psykodrama vid Svenska Morenoinstitutet, har kvällsgrupper med inriktning på personlig utveckling och coaching, samt genomfört ett flertal utbildningar om psykodrama vid Karlstads universitet.

Praktisk info

Lokal:
Vi kommer att vara på Gjuteriet Verkstadsgatan 1 i Karlstad.

Kostnad

  • Betalar som privatperson (1500 SEK inkl. moms)
  • Arbetslös/student/pensionär (1200 SEK inkl moms)

Tider:

Följande datum: 1/4, 8/4, 15/4, (22/4 är det ingenting för då är det påsklov), 29/4, 6/5 samt 13/5

Samtliga kvällar: 18.00 – 21.00

Observera att det äranmälan gäller till hela serien inte enstaka kvällar.

Anmälan

Senaste anmälningsdag är fredagen den 28 mars.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Örebro/Värmland

Anmälningsformulär

Gjuteriet

Verkstadsgatan 1
Karlstad, Värmland 65219 Sverige

Vill du få uppdaterad
information ?

Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev
får du fortlöpande information om våra
workshops, seminarier, konferenser och utbildningar