Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Leken, rollerna och livet

oktober 8 kl18:30 - oktober 10 kl16:00

kr200 – kr250

Ett seminarium om hur lek, teater och psykodrama kan hjälpa oss att få nya perspektiv och förhållningssätt till situationer vi varit med om och förbereda oss inför framtiden.

Vår vardag är fylld av olika roller, roller som vi känner väl, roller som är obekanta och svåra, roller som känns obekväma eller som vi inte har provat alls och roller som vi önskar att vi hade. Psykodrama scenen ger oss, liksom leken, möjlighet att prova och leka med vilka roller vi vill. Den är ett rum där där allt är möjligt och där vi fritt kan prova och utforska olika rädslor och möjligheter.

JL Moreno som grundade psykodrama var tidigt intresserad av barns lek och och av teater. Som ung  brukade han leka, berätta historier och spela rollspel tillsammans med barnen i parken Augarten som ligger precis bakom det hus där han bodde i Wien. Han inspirerades av deras fantasifulla lekar där allt var möjligt och där allt skapades i stunden, utan repetitioner och skrivit manus. Det inspirerade honom att utveckla en form av improvisationsteater. Teater som också den skapades i stunden utan manus och repetitioner. När han senare upptäckte den improviserade teaterns terapeutiska effekt utvecklade han psykodrama.

Spela dig själv som du aldrig var 
så att du kan börja vara 
vad du skulle kunna bli.
Var din egen inspiration 
din egen aktör 
din egen terapeut 
och till slut din egen skapare

J.L.Moreno

Lars Björklund präst på Sigtunastiftelsen talar också om lekens betydelse i en av sina föreläsningar som han kallar just “Leken som rum för livet”. Han talar bland annat om “Den existentiella leken”. Leken som gör det möjligt att gå tillbaka till dåtid för att bearbeta det svåra vi varit med om genom spela olika roller. När vi gör det placerar vi det svåra utanför oss själva så att vi kan titta på det och få det mer hanterbart. (Se föreläsnigen på UR play: https://urplay.se/program/157052-ur-samtiden-att-upptacka-nya-varldar-leken-som-rum-for-livet)

Seminariet är upplevelsebaserat. Vi börjar med att ge en introduktion till psykodrama och arbetar sedan med de frågeställningar och situationer som du som deltagare har.

Ledare

Urban Norlander, psykodramaregissör TEP (Trainer, Educator, Practitioner genom NBBE), Diplomerad coach (ICF) och utbildad skådespelare, regissör och teaterpedagog. Har arbetat med barn- och ungdomsgrupper och lärarfortbildningar i grundskolan och på Karlstads universitet. Samt med arbetsgruppsutveckling vid personalutbildningar i företag.

Laina Stolt, psykodramaregissör CP (Certified Practitioner genom NBBE) Filosofie kandidat med mångårig erfarenhet som socialsekreterare och föreståndare på ett behandlingshem för missbrukande och våldsutsatta kvinnor

Mer om psykodrama

Psykodrama är en grupp terapiform som är spridd över hela världen. Det har mycket gemensamt med familje- och nätverksterapi och med konstnärliga terapier av alla slag. Samtidigt är psykodrama unikt. Dr J. L. Moreno (1889 – 1974) som var grundaren av psykodrama, betonade det äkta jämbördiga mötet. Hans filosofi om kreativitet och spontanitet ligger till grund för den psykodramatiska metoden. Han ansåg att vi i alltför hög grad betonade resultatet – produkten av den kreativa processen. I psykodrama ville han därför betona processen. Genom att betona processen och stimulera skapandet i stunden ville han öka människors förmåga att hantera nya situationer och hitta lösningar på problem som vi har svårt att hantera.

 

På psykodrama scenen iscensätts huvudpersonens (protagonisten) frågeställning med hjälp av ledaren (regissören) och övriga deltagare (hjälpjag). Dramerna kan handla om realistiska situationer, framtidsdrömmar eller fantasier. Eftersom psykodrama innebär aktivitet, engageras kropp, känslor och alla sinnen så att erfarenheten tillsammans med kognitiv förankring blir ett kraftfullt inlärningsmoment. Allt sker ”här och nu” vilket innebär att man inte skiljer på det förflutna, nuet och framtiden. Rollbyte är ett grundläggande instrument i psykodrama. Att se på sig själv med andras ögon och att se situationer ur andra perspektiv än sitt eget är något som ökar förståelse både för sig själv och andra.

Psykodrama tar ställning för humanistiska värderingar, för behovet att beakta existentiella frågor och sist men inte minst humorns läkande och stärkande kraft. Psykodrama är också teater konst, teater utan färdiga repliker och där handlingen utvecklas i stunden.

Psykodrama är ett konstnärligt arbetssätt för handledning, terapi, personlig utveckling och utveckling av grupp. Men också för att utveckla sina färdigheter som skådespelare och teaterregissör samt i coaching. Psykodrama har kognitiva och beteendemässiga inslag. När man som deltagare deltar i egna och andras dramer utvecklar man nya sidor hos sig själv. Man ökar sin ”roll repertoar” och sin förmåga att hantera gamla och nya situationer. Fokus ligger på att utveckla sina resurser. Psykodrama tekniker är väl tillämpliga inom skola, vård, socialt arbete, organisationsutveckling, samt inte minst för arbete med konfliktlösning på individ- och gruppnivå.

Det här är det första av tre introduktionsseminarier i psykodrama som vi ger under hösten. Det passar både för dig som inte har någon tidigare erfarenhet av psykodrama och för dig som vill lära dig mer. Allt vi gör är bygger på själverfarenhet och vi arbetar utifrån deltagarnas egna erfarenheter.

Ang Covid-19

Den 29 september släpper Folkhälsomyndigheten på alla restriktioner när det gäller sammankomster. Det är skönt att vi äntligen börjar återvända till någon sorts normalläge. Vi ställer inga särskilda krav på dig som deltagare men naturligtvis är vi tacksamma om du inte kommer när du är förkyld.

Dessutom kommer det att finnas handsprit tillgängligt.

Övrig info och anmälan

Plats: Gjuteriet, verkstadsgatan 1,  Karlstad
Tider: Fredag 18:30 – 21.00 (Fika serveras från kl 18:00). Lördag 09.00 – 20.00. Söndag 9.00 – 16.00

Kostnad:

2200:- + moms när arbetsgivare eller firma betalar.
2200:- (inkl. moms) för den som betalar själv.
1450:- (inkl. moms) för heltidsstuderande/arbetslös som betalar själv.

Sista anmälningsdag är måndagen den 27 september

Kontakt

Urban Norlander
0707-548803
info@svenskamorenoinstitutet.se

Vi samarbetar med studiefrämjandet

Print Friendly, PDF & Email

Biljetter

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Anmälningsavgift (ARBETSGIVARE ELLER FIRMA) Resterande 2500 kr faktureras efter att anmälningstiden har gått ut.
Seminariekostnaden är 2750 kr inkl moms. Resterande 2500 kr faktureras när anmälningstiden har gått ut.
kr 250,00
10 available
Anmälningsavgift (PRIVAT) Resterande 2000 kr faktureras efter att anmälningstiden har gått ut.
Seminariekostnaden är 2200 kr inkl moms. Resterande 2000 kr faktureras när anmälningstiden har gått ut.
kr 200,00
10 available
Anmälningsavgift (HELTIDSSTUDERANDE/ARBETSLÖS/PENSIONÄR) Resterande 1250 kr faktureras efter att anmälningstiden har gått ut.
Seminariekostnaden är 1450 kr inkl moms. Resterande 1250 kr faktureras när anmälningstiden har gått ut.
kr 200,00
10 available

Detaljer

Börjar:
oktober 8 kl18:30
Slutar:
oktober 10 kl16:00
Pris:
kr200 – kr250
Evenemang Kategori:

Arrangörer

Svenska Morenoinstitutet
Studiefrämjandet

Plats

Gjuteriet
Verkstadsgatan 1
Karlstad, Värmland 65219 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0707548803

Comments are closed.