Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Psykodrama och scenens magi

maj 20 kl. 10:00 - maj 21 kl. 16:00 CEST

Ett introduktionsseminarium för dig som vill veta mer om psykodrama

Karlstad den 20 – 21 maj 
Scenen

I psykodrama använder vi scenen för att gestalta svåra situationer dilemman och frågeställningar som vi vill undersöka. Det unika med scenen är att allt är möjligt att undersöka. Ofta när vi har en frågeställning eller ett problem som vi inte kan lösa blir det kaos och tankar och känslor virvlar omkring utan att vi kan sortera dem. Genom att tillsammans med gruppen och regissören, gestalta dem på scenen kan vi göra det obegripliga lite mer begripligt och ibland även hanterligt och meningsfullt.

Det är viktigt att poängtera att scenen i ett psykodrama aldrig är till för att prestera och visa upp något för en publik. Psykodramascenen är ett tryggt rum där huvudpersonen (protagonisten) kan experimentera med sin subjektiva verklighet och gruppdeltagarna är inte publik som i en traditionell teater utan medskapare i dramat. De har som uppgift att hålla det trygga rummet och stödja och hjälpa protagonisten i dennes utforskande.

Psykodramascenen är ett laboratorium där vi kan undersöka och experimentera. Allt sker ”här och nu” och vi blir inte bundna av vardagens logik. Vi iscensätter protagonistens frågeställning med hjälp av ledaren (regissören) och övriga deltagare (hjälpjag). Med hjälp av rollbyte spegling och dubbling, som är grundläggande tekniker, kan vi så se på oss själva med andras ögon och se situationer ur nya perspektiv. Vi kan också prova handlingar utan att det får ödesdigra konsekvenser. Vi kan ”prov-tänka” och rollträna inför kommande situationer och bearbeta sådant som redan har hänt. Lekfullhet och humor är en viktig del av psykodrama.

Psykodrama – vårt arbetssätt

JL Moreno, som grundade psykodrama, ville förändra den traditionella teatern och utvecklade en form av improvisationsteater ungefär som Viola Spolin och senare Keith Johnston. Men han skulle aldrig ha gått med på att tävla i teater. Han ville skapa en spontan teater skapad i stunden och utan fasta repliker. Ur det föddes så småningom psykodrama när han senare också upptäckte teaterns/rollspelets helande terapeutiska effekt. Moreno studerade först filosofi och sedan medicin och han hade starkt samhällsengagemang. Han samlade prostituerade i Wien i något som vi i dag skulle kalla självhjälpsgrupper och han arbetade med flyktingar under och efter första världskriget. Ur erfarenheter från det arbetet föddes sedan de idéer som formade gruppsykoterapi och sociometri.

Moreno betonade det jämbördiga mötet och kreativitet och spontanitet. Han definierade spontanitet som förmågan att hantera en gammal situation på ett nytt sätt och en ny situation på ett adekvat sätt. När vi känner oss låsta och blockerade i en situation har vi förlorat vår spontanitet. Att då använda scenen och byta roll med någon annan och se situationen ur dennes ögon kan lösa upp blockeringar, ge en ökad förståelse, ny energi och nya handlingsalternativ.

Vad du kan förvänta dig

Vi kommer att sätta fokus på scenens betydelse i psykodrama och arbeta upplevelsebaserat med de fråge- och problemställningar som du som deltagare vill undersöka. Scenen är vår arbetsplats och vi arbetar steg för steg så att du som inte har tidigare erfarenheter av psykodrama kan känna dig bekväm. Vi presenterar metoden i praktisk handling och du får möjlighet att själv prova olika moment. Allt i din egen takt.

Vilka vi vänder oss till

Vi vänder oss till alla som är nyfikna på psykodrama oberoende av vad du har för yrke eller annan bakgrund. Psykodrama används inom terapi, pedagogik, handledning, personlig utveckling och grupp- och organisationsutveckling. Det innehåller också färdigheter som du har nytta av som coach, skådespelare och ledare.  Fokus ligger på att utveckla dina resurser så att du kan berika din livskvalitet genom att utforska det förflutna i nutid och för att kunna ta fullt ansvar för din framtid.

Praktisk information

Tider
Lördag: 10:00 – 20:00. Fika serveras när det passar i förhållande till arbetet och mitt på dagen tar vi en längre paus så att vi hinner gå ut och äta på egen bekostnad
Söndag: 10:00 – 16:00 Fika serveras när det passar i förhållande till arbetet och i priset ingår också en enklare sopplunch

Lokal
Gjuteriet Verkstadsgatan 1 Karlstad

Kostnad

  • Arbetsgivare eller firma betalar (2000 SEK + moms)
  • Betalar som privatperson (1500 SEK inkl. moms)
  • Arbetslös/student/pensionär (900 SEK inkl moms)
Ledare

Urban Norlander
Psykodramaregissör TEP (Trainer, Educator, Practitioner genom NBE), Diplomerad coach (ICF), Utbildad handledare i psykosocialt arbete vid Ersta Sköndal Bräcke högskola samt utbildad skådespelare, regissör och teaterpedagog.

Introduktionsseminarium

Det här seminariet är också ett introduktionsseminarium till den ettåriga gruppledarutbildningen på sociometrisk grund som startar den 8 augusti i Karlstad

“Gruppledarutbildning psykodrama och sociometri” är första delen i en grundutbildning i psykodrama och är ett samarbete mellan Moreno Huset i Norge, Dansk Moreno Institut och Svenska Morenoinstitutet. Läs mer

Anmäl dig i formuläret nedan
OBS alla fält markerade med * ska vara ifyllda.
 

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Örebro/Värmland

Anmälningsformulär

Detaljer

Start:
maj 20 kl. 10:00 CEST
Slutar:
maj 21 kl. 16:00 CEST

Plats

Gjuteriet
Verkstadsgatan 1
Karlstad, Värmland 65219 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0707548803

Prenumerera på
vårt nyhetsbrev

Som prenumerant får du fortlöpande information om våra
workshops, seminarier, konferenser och utbildningar