Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Såsom i en spegel

april 21 kl. 18:30 - april 23 kl. 16:00 CEST

Om att möta sig själv i mötet med andra

Ett psykodramaseminarium om att samverka med andra i grupp den 21-23 april i Karlstad

När du är ledare och deltagare i olika grupper stöter du alltid för eller senare på situationer som är svåra att hantera. Det kan vara personer som du upplever som särskilt krångliga eller situationer som gör att du blir blockerad.

Att samverkan i grupp handlar om relationer och kommunikation och det kan störas av många saker; minnen från förr när vi har känt oss hotade eller maktlösa, deltagare som påminner om personer som gjort oss illa, egna beteenden som vi inte vill se hos oss själva men irriterar oss på hos andra, inlärda beteendemönster som tidigare har hjälpt oss men som inte fungerar i situationen eller helt enkelt dagsformen. Det är komplext att samverka i grupp och att utvecklas som ledare och medarbetare handlar till viss del om generell kunskap och metoder men framför allt om att utvecklas som person och förstå sig själv och sina reaktioner och bli medveten om sina gränser och inse sina begränsningar. I det här seminariet fokuserar vi på det sistnämnda och vi använder oss av psykodrama.

Psykodrama – vårt arbetssätt

I psykodrama arbetar vi med relationer alltså relationen mellan dig och den ”krångliga personen” eller ”svåra gruppen”. Genom att gestalta olika upplevda eller tänkte situationer tränar vi oss i att hantera relationer och situationer och att förstå hur vi påverkas av gruppen och hur vi själva påverkar gruppen.

Psykodramascenen är vårt laboratorium där vi kan undersöka och experimentera. På scenen sker allt ”här och nu” vilket innebär att vardagens logik upplöses så att vi inte skiljer på det förflutna, nuet och framtiden. Vi iscensätter huvudpersonens (protagonistens) frågeställning med hjälp av ledaren (regissören) och övriga deltagare (hjälpjag). Genom rollbytet, som är ett grundläggande instrument, kan vi se på oss själva med andras ögon och se situationer ur nya perspektiv . Vi kan också prova handlingar utan att det får ödesdigra konsekvenser. Vi kan ”prov-tänka”. Lekfullhet och humor är en viktig del av psykodrama.

JL Moreno som grundade psykodrama betonade det jämbördig mötet och kreativitet och spontanitet. Han definierade spontanitet som förmågan att hantera en gammal situation på ett nytt sätt och en ny situation på ett adekvat sätt. När vi känner oss låsta och blockerade i en situation har vi förlorat vår spontanitet. Att då byta roll med någon annan och se situationen ur dennes ögon kan lösa upp blockeringar, ge en ökad förståelse, ny energi och nya handlingsalternativ.

Vilka vi vänder oss till

Vi vänder oss till dig som på något sätt arbetar med grupper eller ingår i grupper och som vill utveckla ditt arbete i grupp.

Det här seminariet kräver inte att du har några förkunskaper i psykodrama bara nyfikenhet och lust att experimentera. Vi presenterar metoden i praktisk handling och du får möjlighet att själv prova olika moment. Allt i din egen takt.

Praktisk information

Tider
Fredag: 18:30 – 21:00 Fika serveras från 18:00
Lördag: 09:30 – 20:00. Fika serveras när det passar i förhållande till arbetet och mitt på dagen tar vi en längre paus så att vi hinner gå ut och äta på egen bekostnad
Söndag: 09:30 – 16:00 Fika serveras när det passar i förhållande till arbetet och i priset ingår också en enklare sopplunch

Lokal
Gjuteriet Verkstadsgatan 1 Karlstad

Kostnad

  • Arbetsgivare eller firma betalar (2000 SEK + moms)
  • Betalar som privatperson (2000 SEK inkl. moms)
  • Arbetslös/student/pensionär (1200 SEK inkl moms)
Ledare

Urban Norlander
Psykodramaregissör TEP (Trainer, Educator, Practitioner genom NBE), Diplomerad coach (ICF), Utbildad handledare i psykosocialt arbete vid Ersta Sköndal Bräcke högskola samt utbildad skådespelare, regissör och teaterpedagog.

Laina Stolt
Psykodramaregissör CP (Certified practioner genom Nordic Boars of Examiners, NBE) Laina är filosofie kandidat med mångårig erfarenhet som socialsekreterare och föreståndare på behandlingshem för missbrukande och våldsutsatta kvinnor.

Introduktionsseminarium

Det här seminariet är också ett introduktionsseminarium till den ettåriga kursen i Gruppledarutbildning på sociometrisk grund som startar den 8 augusti i Karlstad

Gruppledarutbildning på sociometrisk grund är första delen i en grundutbildning i psykodrama och är ett samarbete mellan Moreno Huset i Norge, Dansk Moreno Institut och Svenska Morenoinstitutet. Läs mer

Anmäl dig i formuläret nedan
OBS alla fält markerade med * ska vara ifyllda.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Örebro/Värmland

Anmälningsformulär

Detaljer

Start:
april 21 kl. 18:30 CEST
Slutar:
april 23 kl. 16:00 CEST
Evenemang Kategori:

Plats

Gjuteriet
Verkstadsgatan 1
Karlstad, Värmland 65219 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0707548803