Våra roller formas och utvecklas i relation till andra och takt med att vi deltar i olika sammanhang och får nya relationer utvecklar vi nya roller. Rollbegreppet är grundläggande i psykodrama. och J L Moreno som grundade psykodrama ansåg att vårt jag uppstår ur de roller vi har vilket innebär att vi är i ständig förändring. För att fungera och må bra behöver vi en rollrepertoar som är anpassade till det sammanhang vi lever i. Har vi inte det, får vi svårigheter och något måste förändras. Antingen vårt sammanhang, våra relationer eller våra roller
I psykodrama utforskar vi vårt liv tillsammans med andra människor i spontan aktion. Vi integrerar kropp och själ och kan komma i djupare kontakt med andra än vi ofta gör i våra dagliga liv. Ett grundläggande mål för psykodrama är att hjälpa oss att aktivera och utöka vår spontanitet och kreativitet. Moreno definierade spontanitet som att kunna skapa “ett nytt svar på en gammal situation” eller “ett adekvat svar på en ny situation”, där adekvat innebär att handla på ett sätt som tillgodoser både våra egna behov och behoven hos de personer som vi interagerar med.
Med hjälp av olika aktionsmetoder övar vi på möten med personer eller situationer. Vi kan få hjälp att utveckla vår rollrepertoar och att förstå vilken inverkan vi har på andra genom att ”gå i deras skor” – ta rollen av dem – och känna effekterna av hur vi uttrycker oss eller ber om det vi behöver. Genom kreativa bidrag från andra som deltar i gestaltningen, får vi ett bredare perspektiv på vårt eget liv.
Du är lika välkommen även om du inte har tidigare erfarenhet av psykodrama. Vi svarar på frågor och funderingar. Det tar tid att sätta sig in i psykodrama så processen kommer att ske i vars och ens egen takt.
Som nämnts ovan är rollteori grundläggande i psykodrama. När vi tar os an en ny roll går vi igenom olika faser i utvecklingen. Först härmar vi och apar efter de förebilder vi har, eller det som vi tror förväntas av oss. (Role taking). Efter hand som rollen känns mer och mer bekväm övergår vi till att agera och öva oss i den (Role playing). Slutligen klarar vi av att expandera och utveckla den och göra den till vår (Role creation). För varje fas ökar vår spontanitet när det gäller att agera i rollen.
Roller kan också stelna och bli oanvändbara eller också saknar vi dem helt och behöver skapa nya.
Under helgen kommer du att få möjlighet att utforska dina olika roller och undersöka vad du skulle vilja utveckla. Det mesta kommer att ske i aktion. Du är lika välkommen även om du inte vill arbeta aktivt utan mer få en uppfattning av hur det kan gå till. Vi svarar på frågor och funderingar. Det tar tid att sätta sig in i psykodrama så processen kommer att ske i vars och ens egen takt.
Är du intresserad av vår utbildning är det här ett bra tillfälle att utforska vad du kan förvänta dig och du får också ett tillfälle att träffa andra som också är intresserade.
Du är även välkommen om du är nyfiken på psykodrama och vill fördjupa dig eller om du är bekant med metoden och vill återknyta kontakten med den
Urban Norlander
Psykodramaregissör TEP (Trainer, Educator, Practitioner genom NBBE), Diplomerad coach (ICF), Utbildad handledare i psykosocialt arbete vid Ersta Sköndal Bräcke högskola samt utbildad skådespelare, regissör och teaterpedagog.
Lokal:
Vi kommer att vara på Gjuteriet, Verkstadsgatan 1 i Karlstad.
Kostnad
Tider:
Fredag: 18.30 – 20.30 Fika serveras från 18:00
Lördag: 10:00 – 20:00. Fika serveras när det passar i förhållande till arbetet och mitt på dagen tar vi en längre paus så att vi hinner gå ut och äta på egen bekostnad
Söndag: 10:00 – 16:00 Fika serveras när det passar i förhållande till arbetet och i priset ingår också en enklare sopplunch
Vi samarbetar med NBV Väst
På svenskamorenoinstitutet.se använder vi cookies för att för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation och för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt.
Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev
får du fortlöpande information om våra
workshops, seminarier, konferenser och utbildningar